Inget möte – inget lärande

Skolans framgångar  verkar i den allmänna debatten bero på hur man GÖR i klassrummet, alltså  vilka metoder man använder sig av. Som lärare funderar jag över om det finns någon metod med stort M som kan vara den ultimata och har hittills aldrig kommit  fram till något vettigt svar på den frågan. Vid något tillfälle föreläser jag  om Shakespeare, vid något annat  tillfälle låter jag eleverna sitta och diskutera en film/blogginlägg.

Ibland behövs det storföreläsningar, ibland behövs det mindre grupparbeten, ibland behövs enskilt tyst arbete, ibland behövs det stora diskussionsforum – allt beroende på hur stoffet ser ut och vad målet med arbetet är.

Vare sig man förordar katederundervisning  som den allaenarådande metoden eller om man tror att olika typer  av metoder befruktar varandra för att fånga så många lärstilar som möjligt, är jag övertygad att det ändå inte är det som är det viktiga för att nå högre måluppfyllelse.

Det viktigaste är ändå Relationen som byggs upp mellan de människor som ska fungera tillsammans i en lärande organisation, och där är samspelet mellan lärare och elev mycket betydelsefull. I  kölvattnet av PISA rapporter och uppgraderingen av de nationella provens betydelse så är det inte många som nämner den vinklingen. Det tycker jag är sorgligt och beklagligt.

Om du som lärare Ser människan du har framför dig och/eller tar dig tid och Lyssnar på vad hon har att säga så spelar det ingen roll om du så står PÅ en kateder och undervisar. Sker det inget möte så sker det heller inget lärande.

Advertisements

About elilan

Medmänniska som gillar möten av olika slag. Blir lycklig av människor som ger mer energi än tar. Blir förbannad på intolerans och inskränkthet. Försöker lyssna mer än tala och tror att det kan leda till att jag blir en klokare människa.
This entry was posted in Skolfrågor and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s