Twitterexplosionen fick regeringen att lyssna

Efter att ha läst det mesta som  skrivits om skolan  i de traditionella medierna som Aftonbladet och DN,  har jag förvånats över framställningar som många gånger har varit luddiga i konturerna sin retorik och famlat omkring mellan antiteser och rena felaktigheter. Man ställer lärare, forskare, skolor och kommuner mot varandra, man visar upp siffror som inte stämmer, allt utan objektiv granskning. Många artiklar har en slags undergångsstämning (tänk katastroffilmer från Hollywood) över sig och känslan  av att skolan är på väg utför en mycket djup och lerig brant är ett faktum. Var får alla journalister luft ifrån?  Vem är uppdragsgivaren?

I de mer progressiva sociala medierna som Twitter, nu med det positiva #skollyftet, FB och bloggar så tonar en annan bild fram om den svenska skolan. En skola där det sjuder av liv, en skola där det görs massor av bra saker och där pedagoger som är trötta på att känna sig som offer tar kontakt med varandra och visar på konstruktiva lösningar på hur man kan arbeta för att nå längre än bara fastna i olika metoder och mätning av kunskaper. Tröttheten på att hela tiden definieras av någon annan har på något sätt nått en smärtgräns. Är det inte politiker som ändrar innehåll och styrning efter ideologiska maner så är det föräldrar, journalister och andra tyckare som vill definiera skolans innehåll och metoder. Alla tycks ha rätt att forma skolan, alla utom de som är där hela dagarna – pedagogerna. Tills nu.

I kölvattnet av  twitterexplosionen (962 personer har deltagit i #merkateder som började den 13/3 till idag 12/4) har det nu lett till att statsrådet Ann-Marie Hatt och hennes statssekreterare Marita Ljung gör ett utspel och vill lyssna(!!) på pedagogernas åsikter innan man slår fast hur en digital agenda ska se ut för framtidens skola i Sverige.

Makalöst och ett tecken på vilken makt sociala medier har fått. Nu vänder det uppåt! Att mötas och lyssna på varandra – ett steg mot reell förändring till det bättre.

Advertisements

About elilan

Medmänniska som gillar möten av olika slag. Blir lycklig av människor som ger mer energi än tar. Blir förbannad på intolerans och inskränkthet. Försöker lyssna mer än tala och tror att det kan leda till att jag blir en klokare människa.
This entry was posted in Skolfrågor and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s