Höjer legitimationen lärandet?

Lärarlegitimationen ska nu införas och lärare som inte är behöriga i det som de undervisar i ska få möjlighet innan 2015 att uppgradera sin formella behörighet. Mycket bra och ett steg i rätt riktning mot att göra lärarjobbet mer attraktivt och förhoppningsvis ökar även statusen för jobbet. Det s k lärarlyftet kommer att bli ett gigantiskt projekt där många av Sveriges undervisande lärare ska få läsa upp sina kunskaper för att kunna arbeta kvar i skolan. Detta skapar även nya lärarjobb, vilket känns lovande.

Det som dock oroar mig  en aning är om  fokuseringen på fortbildning kommer att ligga på ämneskunskaperna (i ett samhälle där kunskaperna förändras snabbare än blixten), och inte på pedagogik och lärande.

Om jag sänder ut mina känslospröt och känner efter var vinden är på väg så är  syftet för lärarna, som ska gå lärarlyftet, att i det primära skedet skaffa sig mer ämneskunskaper för att  sedan ska kunna “överföra” dessa till eleverna. I  slutändan kommer det att  generera bättre resultat på olika typer av undersökningar som görs nationellt (NP) och internationellt, ex PISA. På  detta sätt ska vi sedan kunna visa upp en befolkning av unga människor med höga snittvärden som kan stå sig i konkurrensen mot andra länder.  Men vad säger dessa undersökningar egentligen om vad den samlade kunskapsbanken innehåller i ett land?

Jag hade gärna sett en kunskapssyn där lärandet fick vara i fokus för en gångs skull. För mig känns det som om detta är ännu ett led mot att vi ska gå mot en “katederundervisningsskola”

Advertisements

About elilan

Medmänniska som gillar möten av olika slag. Blir lycklig av människor som ger mer energi än tar. Blir förbannad på intolerans och inskränkthet. Försöker lyssna mer än tala och tror att det kan leda till att jag blir en klokare människa.
This entry was posted in Skolfrågor and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s