Hur ska skolan förhålla sig till Google Translate?

Jag fick ett mail från en kollega som hade upptäckt att några av mina mentorselever i nian hade använt  Google Translate när de skulle översätta en text från ett främmande språk och nu berättade hon att de riskerade att få sina betyg sänkta till vårterminen. Vad ska man säga? Fusk eller smart användande av de verktyg som finns tillgängliga i en medierad värld?

I en tillvaro där de s k digitalt infödda ungdomarna ska utbilda sig så finns det många utmaningar för oss lärare att fundera kring när det gäller vad och hur vi bedriver vår undervisning.Den största utmaningen nu anser jag är hur vi i skolan ska förhålla oss till den digitala utvecklingen med alla dess möjligheter att skaffa sig information om olika kunskapsområden samt hur vi kommunicerar via sociala medier. Allt ligger ett knapptryck bort från det  att frågan ställs tills svaret poppar fram på skärmen, antingen från initierade  källor eller från vänner på Facebook. Lärarens roll som allvetande  är orealistisk och smått komisk om man ser på lärarrollen från den synvinkeln. Men hur ska lärarrollen se ut i en framtid nära dig? Hur ska vi forma skolan till att bli den kunskapsborg som vi vill att den ska vara? Eller är skolan inte längre ett högsäte för kunskap? Om den inte är det, vad är den då?

I nuläget känns det som om alla pedagoger som arbetar i skolan och konfronteras med den digitala utvecklingen befinner sig på var sitt håll mellan två paradigm. Antingen så sätter vi på oss en strutsmentalitet och försöker låtsas som om  internet kanske fortfarande bara är en fluga (eller ett farligt rum för pedofiler) eller så anammar vi det “nya” fullt ut med alla dess för -och nackdelar men försöker hitta förhållningssätt att bemöta utmaningarna.

Jag har en känsla av att många lärare  är rädda för är att tappa  sin auktoritet som kunskapsbärare och vet inte vad de ska göra om de inte kan berätta “sanningen” (som de i sin tur har hämtat i böcker skrivna för länge sedan). Denna känsla tror jag är viktig att ta på allvar. Vad är mitt jobb värt om jag inte längre har den roll som jag utbildade mig till? Hur ska vi kunna höja statusen om vi känner att vi egentligen är utmanövrerade av Google?

Jag tror det viktigaste  vi lärare kan göra nu är att sätta oss  tillsammans och diskutera hur vi ska utmana och hjälpa våra elever i denna snabbt digitaliserade värld. Ska eleverna straffas för att de varit så företagsamma och hittat ett redskap som underlättar i läxhögen? Diskutera istället med ungdomarana om hur de på bästa sätt kan använda sig av Google Translate när de ska lära sig ett nytt språk i stället för att hålla i pekpinnen. De kommer säkerligen på väldigt många svar (naturligtvis med hjälp av sitt enorma sociala nätverk de har ett klick bort på twitter eller FB).

Vår roll är att hjälpa eleverna att se samband och strukturer. Vi ska hjälpa dem att bli kritiskt tänkande och kännande människor. Vi ska stötta dem att tro på sig själva och sin egen förmåga att tänka för att kunna göra val i livet. Det är det vi är proffs på.  Vi  är inte dåliga för vi inte kan rabbla jeopardykunskap snabbare än Google.

 

 

 

Advertisements

About elilan

Medmänniska som gillar möten av olika slag. Blir lycklig av människor som ger mer energi än tar. Blir förbannad på intolerans och inskränkthet. Försöker lyssna mer än tala och tror att det kan leda till att jag blir en klokare människa.
This entry was posted in Skolfrågor and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Hur ska skolan förhålla sig till Google Translate?

 1. Jag har svårt att förstå varför lärare ska känna sig hotade av att det går så snabbt att få fram information nuförtiden. Det borde vara tvärtom! Aldrig förr har möjligheterna att skaffa sig kunskaper varit så goda. Lärarna borde vara glada.
  Den viktigaste uppgiften för läraren är väl ändå densamma som i alla tider: att inspirera till lärande och kritiskt tänkande.

  • elilan says:

   Jag håller helt med dig där. Den stora akilleshälen tror jag är att många lärare inte längre är de allvetande kunskapsbärarna (av stoff) som de en gång utbildade sig till och blir osäkra i sin roll. Jag tror att det kommer att förändras inom en snar framtid. Men fortfarande lägger lärarutbildningarna ned massor med tid på att låta studenterna plugga in gammalt stoff istället för att diskutera hur man ska förhålla sig till den information som finns ett knapptryck bort. Sorgligt. Att just inspirera till lärande och få använda sig av de verktyg vi har för att nå fram till så mycket information som möjligt – tillsammans med ett kritiskt tänkande, är de viktigaste grundpelarna för en framtida och hållbar skola.

 2. Emma Hedlund says:

  Tack för en väldigt intressant blogg! Jag instämmer med dig! Om vi jämför med skolor i Storbitannien, har man ICT coordinators som supportar lärarna hur de kan använda digitala verktyg för att stimulera lärande. I deras skolor satsar man pengar på att verkligen använda IKT verktygen kopplat till skolämnen och kursplaner med mera. Man kan till exempel använda Twitter för att lära sig om vad andra klasser skapar inom ett ämne. Läraren kan presentera det. En annan fördel med digitala material är att de är mer miljövänliga jämfört med kopiator och papper som elever slarvar bort. Det kostar mer att köpa pappersböcker som ofta blir gamla, när informationen på nätet ständigt uppdateras. Hur förhåller sig skolan till detta? Många skolor är isolerade från den digitala utvecklingen? Varför inte utbilda pedagoger och stödja dem att använda digitala verktyg? Kanske behöver uppdatering av lärares utbildningar i skolorna? En utbildning från 80-talet kanske behöver lite påfyllning eller uppdatering med nya infallsvinklar om pedagogiska metoder. Eleverna idag lever i en digital verkliget, lokalt och globalt. De kommunicerar och praktiserar språk via spel och annat. Hur kan skolan fånga upp dessa färdigheter mer, istället för att säga “nej tack”? Utbildar vi elever för framtiden eller historien? Hur kan vi digitalisera läxläsning för både barn och föräldrar (som öppet och utan kostnad)? Kan vi tillvarata de kunskaper som finns utanför skolan också och bjuda in dem mer? /Emma

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s