Skolan dödar kreativiteten

Såg på Skavlan och blir så glad när han bjuder in personer som Sir Ken Robinson som verkligen har något vettigt och bekräftande att säga en fredagkväll. Skolans i många fall förlegade  och ålderdomliga sätt att undervisa dödar kreativiteten hos våra barn och ungdomar hävdar denne man, och jag är beredd att hålla med i stora drag. Alldeles för mycket tid ägnas åt torra teorier om olika fenomen istället för att eleverna får känna lust i sitt lärande.

Att skolan som institution behöver förändras och förnyas i sitt sätt att organisera undervisningen är min bestämda uppfattning, men hur ska det gå till? Robinson förordar revolution. Ja, kanske det är hög tid nu. Vi som är lärare tar strid mot att undervisa efter de alltför uppstyrda kursplanerna som inte tar hänsyn till elevernas behov att se sammanhang utan har (nu ännu mer än tidigare) fastnat i avprickande ämnestänk istället för att låta eleverna  se helheter i större kunskapsområden.

På min skola har vi i veckan frångått timplanen, arbetat och haft en s k teknikvecka där vi  låtit eleverna arbeta med att bygga broar och tekniska hus med olika funktioner. Under tiden då de har arbetat med sina fantastiska arbeten i olika grupper har jag sett glädjen i mina elevers ögon. Varför är de så glada och uppspelta har jag frågat mig? Jag har betraktat hur de rört sig fritt i rummet istället för att sitta på sina platser, hur de har tagit rast när de själva känt behov av det, hur de har kompromissat och samtalat om förändringar och förbättringar av sina alster, hur de har velat stanna kvar efter skolan eftersom de vill göra klart sina projekt. Precis som på vilken modern arbetsplats om helst.

Det kan bara betyda att i det kreativa i skapandet av något som känns meningsfullt skapas också ett lärande som ger mening.

Advertisements

About elilan

Medmänniska som gillar möten av olika slag. Blir lycklig av människor som ger mer energi än tar. Blir förbannad på intolerans och inskränkthet. Försöker lyssna mer än tala och tror att det kan leda till att jag blir en klokare människa.
This entry was posted in Skolfrågor, Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Skolan dödar kreativiteten

  1. Lars Johansson says:

    Any tim Sir Ken Robinson! Det är bara att komma och titta hur man kan göra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s