Kissie och vuxenvärlden

I gårdagens Debatt på SVT diskuterades vilka ideal som dokusåpor som Big brother och s k livstilsbloggar skapar, främst för ungdomar som tar del av dessa. En av de mest lästa och  kända livstilsbloggarna är  idag “Kissie” som deltog i programmet. En ung tjej som skapat stor framgång genom att lägga ut bilder och skriva om sig själv när hon handlar toppar, gör läpp/bröstförstoring eller partar loss.

Det som bl a diskuterades i går kväll var just det hemska och omoraliska i innehållet. Diskussionen  OM huruvida annonsörerna ska lägga ut reklamannonser i dessa, från vuxenvärldens ögon sett, tvivelaktiga bloggar  lades det inte så mycket tid på. Nej, istället vänder man all kritik  mot tjejen som skriver och som uppenbarligen lever på det här. Är Kissie en bimbo som inte tar ansvar över sina handlingar? Förstår hon inte att ungdomar tar intryck av hennes sätt att profilera sig?

Mediestrategen Brit Stakston har skrivit mycket bra om detta  i hennes inlägg Kissie, Beatles och företagen i de sociala medierna. Hon skriver att dessa bloggar  “speglar vår samtid, helt omedvetet, på ett fullkomligt skruvat, galet sätt och blir en gemensam referens att diskutera och tycka till om – där läsvärdet mest brukar refereras till av de unga läsarna  som att det helt enkelt bara är ”för dumt”, en slags freakshow. Kan kanske just nu jämföras med vad Solsidan är för de något äldre tv-tittarna (även om den samtidsskildringen är högst medveten producerad).”

Precis! Diskuterar man med ungdomar om dessa fenomen så säger de precis så här. De tittar på BB eller läser bloggar och kommer i nio fall av tio fram till att det deltagarna gör på TV eller skriver om på bloggen är något som är för crazy för att man ska kunna ta det på allvar. Dessa bloggar har blivit en slags värdemätare på vad som inte är “normalt” och då kan man sitta där hemma i soffan och känna sig rätt  vanlig och “normal” i alla fall. Exakt samma sak med Solsidan, där vi skrattar gott åt Mickans shopaholicbeteende, men vill inte riktigt se henne som sann. Eller hur är det egentligen? Folk som vill bo i Saltsjöbaden har ökat markant efter att serien blivit populär…Är det en slump ? Mickan och hennes värld finns ju inte ens i verkligheten.

Vi befinner oss i en allt mer transparent tillvaro där utsuddande mellan det privata och det offentliga är ett faktum med hjälp av dokusåpor och sociala medier såsom twitter, Facebook, bloggar osv. Vad detta kan innebära för gemene man tål att diskuteras  i olika debattprogram.  Är det så att unga tjejer speglar sig i Kissies  förehavanden och tar efter dessa mer än de fysiska personer (både ungdomar och vuxna) som omger dem i vardagen? Om det är så, vad beror det på i så fall? Eller är det just att man tar intryck av någon på nätet i stället för den fysiska verkligheten som är upprörande? Sen kan man ju fundera över vilka förebilder vi vuxna är i den här transparenta tillvaro?

Detta tycker jag ska belysas mer i den offentliga debatten istället för att attackera en ung tjejs framgångar och hennes sätt att uttrycka sig .

Advertisements

About elilan

Medmänniska som gillar möten av olika slag. Blir lycklig av människor som ger mer energi än tar. Blir förbannad på intolerans och inskränkthet. Försöker lyssna mer än tala och tror att det kan leda till att jag blir en klokare människa.
This entry was posted in Samhälle och politik and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s