Himlen är oskyldigt blå

Popcornen fastnar i halsen när man satt sig till rätta och får bevittna den mest vågade och oblyga sexscenen som jag sett i en svensk film på länge.  Inte för att jag riktigt vet syftet med den scenen, mer än att man obönhörligen “sugs”  in i handlingen direkt.

Bill Skarsgård (det allra senaste utskottet från den framgångsrika skådespelarfamiljen) spelar skickligt den oskuldsfulle 17-årige Martin som får tillbringa en sommar i Sandhamn och samtidigt dras in i skumma knarkaffärer, blir förälskad i Jenny och lär sig att alla människor inte går att lita på.

Filmen som utspelar sig i mitten av 70-talet har en viss verklighetsbakgrund  då  en av de största knarkhärvorna på den tiden i Sverige uppdagades. Jag tycker filmen speglar bra ett Sverige som på något sätt befann sig i någon oskuldsfull tillvaro till gränsen att bli ett annat land. Vad har vi för land nu kan man fråga sig stillsamt? Vad definierar Sverige?

Peter Dalle är suverän i rollen som den lätt bedagade restaurangägaren som drar in Martin i dessa skumraskaffärer. Men behållningen i filmen är ändock de vackra sommarbilderna som fastnar på näthinnan, den fantastiska scenografin (som inte lyckas bli för övertydlig), musiken med  bl a Ted Gärdestad och  Ola Magnell  och andra tidsmarkörer som kläder och frisyrer. Kommer du ihåg att man bara kunde ringa i gröna telefonkiosker på 70-talet?

Klart sevärd film som jag starkt rekommenderar.

Advertisements

About elilan

Medmänniska som gillar möten av olika slag. Blir lycklig av människor som ger mer energi än tar. Blir förbannad på intolerans och inskränkthet. Försöker lyssna mer än tala och tror att det kan leda till att jag blir en klokare människa.
This entry was posted in Film och TV and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s