Bulldozern Björklund är på gång

Vår bulldozer till skolminister Jan Björklund har funderat över kristendomens roll i skolan och kör nu över  Skolverkets förslag som går ut på att få en mer jämställd syn på ämnet Religionskunskap; och där världsreligionerna ska behandlas lika mycket. Björklund tycker  att kristendomskunskapen behöver särställas eftersom vi firar jul i Sverige och hur ska man annars kunna veta varför man hänger upp julstjärnan i fönstret när man går på lågstadiet. Vilken värld lever vi i? Kristendomskunskapen som ämne avskaffades på 60-talet genom påtryckningar från olika elevorganisationer p g a att det redan då verkade förlegat med att framhäva Kristendomen före de andra religionerna.  Debatten då handlade om att skolan skulle ge en objektiv och saklig bild av olika trosuppfattningar och inte pådyvla ungdomarna mer av något annat, utan att de själva skulle kunna bilda sig en uppfattning. Nu känns det som om samhällsutvecklingen plötsligt går tillbaka 40-50  år och att argumenten för att just ha mer kristendomskunskap känns lågstadienivå i problematiserande tankegångar. Det handlar väl för sjutton inte om jul eller påsk bara, eller?

Men detta är väl ett av alla  steg från “flumskolan” till mer “ordning och reda”. Den förra läroplanen som kom 1994 skapades ju också av Björklunds anhängare så det kan ju omöjligt vara de senaste årens skola han menar varit flum.

Jag bara kräks på dessa ytterligheter av beskrivningen av skolan som institution. Vad sjutton menar man med att diskutera så polariserat? Finns det något vettig människa som menar att man INTE vill ha ordning och reda kring sig när man arbetar…och var är alla lärare i debatten? Det är mest politiker och föräldrar som tycker till om skolan, och som  oreflekterat verkar vilja ha det som man hade det när man själv gick i skolan. Undrar på att det tar minst sjuttio år från tanke till genomförande av nya saker i skolan, det finns så många som är rädd för förändring.

Advertisements

About elilan

Medmänniska som gillar möten av olika slag. Blir lycklig av människor som ger mer energi än tar. Blir förbannad på intolerans och inskränkthet. Försöker lyssna mer än tala och tror att det kan leda till att jag blir en klokare människa.
This entry was posted in Skolfrågor and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s