Vi gillar olika – eller?

“Vi gillar olika”. De tre orden  har manifesterats under ett par veckor  nu i FB-grupper, knappar att bära, samt stora demonstrationer  på gator och torg. Frågan  är dock hur lyhörda vi är inför detta faktum att alla ska få behålla sin  särart, vad den nu må vara? Ska man exempelvis få bära niqab i Sverige, eller ska vi  förbjuda människor att bestämma det själva?

Min bestämda känsla är att vi, trots allt politiskt korrekt prat om att “Vi gillar olika”,  har svårt att förhålla oss till de udda tänkarna, de som avviker i klädsel, de excentriska idésprutorna. Jag vet inte hur det ser ut i andra länder, men jag får för mig att vi i Sverige är extremt lagomanpassade. Ingen ska avvika från normen, då måste vi genast “stuva och förpacka om”. Det är likadant med den dolda läroplan som skolan styrs av i stora delar, d v s de normer som inte är explicit utskrivna i några läroplaner eller kursplaner utan finns osynligt förkapslade  “i väggarna”. I den kan man “läsa” om att elever exempelvis bör sitta tysta på lektioner, vänta och räcka upp handen  innan de svarar på lärarens frågor, vara tvungna att göra sådant de inte är intresserade av, att vänta in kompisar innan de kan gå vidare osv. Allt för att öka konformiteten i en gemenskap. Ofta pratar man inte ens  om den här dolda normaliseringsprocess som många har svårt att förstå (främst unga människor), eftersom det anses vara  en ryggradskunskap eller “sunt förnuft” att bete sig  eller vara “som alla andra”.

Min fundering är bara hur stor acceptans vi har gentemot det som definieras olika? Och vem bestämmer vem som har rätt att kalla sig normal? Gillar vi verkligen Olika?

Advertisements

About elilan

Medmänniska som gillar möten av olika slag. Blir lycklig av människor som ger mer energi än tar. Blir förbannad på intolerans och inskränkthet. Försöker lyssna mer än tala och tror att det kan leda till att jag blir en klokare människa.
This entry was posted in Skolfrågor and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s