Hämnden

Med ganska höga förväntningar gick jag på bio i kväll för att åtnjuta Susanne Biers nya film Hämnden. Bier är en av mina favoritregissörer och filmer som Älskar dig för evigt och Bröder tillhör mina favoriter. Things we lost in the fire som blev hennes debut i Hollywood är också en film som lämnar spår, kanske mycket tack vare Halle Berry och Benicio del Toro.

Hämnden börjar ungefär på samma sätt som Efter bröllopet med att vi blir presenterade för en man som hjälper nödställda. Här ser vi Mikael Perspbrandt som den svenske läkaren Anton i ett flyktingläger i något afrikanskt land. Under svåra umbäranden hjälper han människorna där och hans yrkesetik sätts hela tiden på hårda prov då han ska hjälpa alla, även den onda skurken som skär upp unga kvinnors magar efter vadslagning om vad det är för kön de väntar.

På hemmaplan håller hans förhållande på att krackelera och sonen Elias mobbas hårt i skolan. Elias får kontakt med den nyinflyttade Christian som sörjer sin nyss bortgångna mamma och som har en oförlöst sorg inom sig. Pojkarna söker båda efter vägar ut ur sina fängelser och det får större konsekvenser än de anar.

Dessa både historier vävs ihop av problematiken om det är rätt att hämnas eller inte. Ska man slå tillbaka om man blir mobbad i skolan? Blir det bättre att vända andra kinden till? Kan oförlöst sorg skapa monster?

Jag tycker det i överlag är en stark och väl berättad film, med många bra skådespelarinsatser och då tänker jag främst på de unga pojkarna i filmen. Men även Mikael Persbrandt gör en bra rolltolkning av en man som försöker leva som han lär (så långt från Gunwald i Beck man kan komma). Bra foto (som vanligt) med många närbilder, som kanske är Biers specialitet för att slå an på känslospelet hos karaktärerna. Där kan jag dock bli lite kritisk till hennes övertydlighet. Det är som om hon skriker NU SKA DU KÄNNA i bästa Hollywoodanda. Men jag köper det ändå och ger den ett VG.

Advertisements

About elilan

Medmänniska som gillar möten av olika slag. Blir lycklig av människor som ger mer energi än tar. Blir förbannad på intolerans och inskränkthet. Försöker lyssna mer än tala och tror att det kan leda till att jag blir en klokare människa.
This entry was posted in Film och TV and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s